Danish flag English flag German flag

Om bi- og hvepsestik

Om bi- og hvepsestik

I starten af sæsonen maj til september har hvepsene travlt med at bygge hvepseboet op og er ikke til den store gene for os mennesker. Efterhånden som hvepseboet er færdigbygget, bliver de arbejdsløse. De flyver derfor rundt for at finde næring til dem selv, i form af søde sager. I denne periode, sensommeren oplever vi mennesker, hvepsene som meget nærgående.
De er overalt, i haven, på stranden, i skoven, indenfor, udenfor. Ja, bagerens vindue med søde sager summer af sultne hvepse. De finder hurtigt vej til vores mad og drikke. Hvis ikke man passer på, kan man nemt komme til at klemme en af de stribede og herved udløse deres forsvarsmekanisme.

Av… Et stik der svier og smerter…

"Av… Hvorfor stikker de mor?"


Bier og hvepse forsvarer sig bare.

Bier og hvepse bruger deres stikkebrod som led i deres forsvar - når de føler sig truet, eller når vi kommer til at klemme dem. Når insekterne stikker, pumpes gift ud af brodden og ind i huden. Stikkene er altid ubehagelige og medfører efter nogle få minutter til flere timer hævelse, rødmen, smerte og hud irritation samt kløen i op til en uges tid.
Flere stik, eller et enkelt stik for en allergiker, kan medføre farligere tilstande som anafylaktisk chok med symptomer som opsvulmning af tungen, blodtryksfald, åndedrætsbesvær, mavesmerter, nældefeber, opkastning og diarré.


Hvad sker der når jeg bliver stukket?

Bigift indeholder en sammensætning af syreholdige væsker, der bl.a. indeholder histamin og mellitin samt enzymer der forstærker giftens virkning.
Giften øger blodgennemstrømning til stiksåret og opløser de røde blodlegemer som fører til smerter og rød farvning af stiksåret. Bier er i stand til at angribe i flok, kan forfølge deres offer og give den angrebne op til en snes stik.
Gedehamsens gift er basisk og indeholder mere histamin end biens gift samt serotonin, der ikke findes i biens gift, og giften er så kraftig, at det kan være livsfarligt for småbørn i 4-5 års alderen at blive stukket.

 

Hvor mange bier og hvepse findes der?

Af årevingede insekter med giftbrod findes der i Danmark omkring 250 forskellige slags bier, 20 forskellige arter af humlebier og mellem 4.000 og 5.000 forskellige hvepsetyper, hvoraf en halv snes gedehamse samt snyltehvepse og vejhvepse er i besiddelse af en giftbrod. Stikket fra disse, føles stort set lige ubehageligt.
I Danmark er der hvert år omkring ½ mio. mennesker der bliver stukket af bier og hvepse. Mange flere lever med frygten for at blive stukket. Ca. 10.000 får en allergisk reaktion og har behov for at søge lægehjælp. Der er i gennemsnit 2 der dør om året i forbindelse med stik fra bier og hvepse.

Copyright © 2012 Bee-Patch